Jak vybrat páteřák

Chránič páteře je univerzální multisportovní pomůckou, kterou využijete nejen při lyžování a snowboardingu, freeridu a skialpu, ale také na bruslích, skateboardu, při jízdě na koni, nebo na motorce. Ve všech těchto případech lze použít univerzální sportovní chránič páteře. Jedinou výjimkou je páteřák na cyklistiku, který je vyroben z měkčích materiálů tak, aby se snadno přizpůsobil zakulaceným zádům při cyklistickém posedu.

Aby Vás páteřák správně chránil, je třeba při jeho výběru věnovat velkou pozornost hlavně výběru vhodné velikosti. U všech modelů by mělo být vždy uvedeno, na jakou výšku postavy se která velikost hodí.

Obecně lze říct, že horní část správně zvoleného chrániče páteře, musí sahat do úrovně ramen a končit by měl cca 5 – 10 cm nad kostrčí. Samozřejmě záleží i na pocitu, jak Vám bude sedět.

Základním rozdělením páteřáků je samozřejmě podle jejich určení, tedy na dámské, pánské a dětské, které se neliší jen výškou postavy ale dětský a juniorským, či dámským zádům je přizpůsobena i šířka chrániče.

Dalším rozdělením způsob proveden. Rozlišujeme buď běžný chránič páteře, který je nejběžněji používaný a u kterého je potřeba dbát na správné zafixování na těle bederním a ramenními popruhy. Další variantou je vesta. Ta se snadněji nasazuje a užívá, cena těchto chráničů ale bývá vyšší.

V neposlední řadě je to materiál, ze kterého je chránič vyroben. V tomto případě jde o rozdělení na měkké a skořepinové. Měkké jsou vyrobeny ze speciální hmoty, která při nárazu ztuhne a rozloží jeho sílu do celé své plochy. Tyto páteřáky se dobře přizpůsobí tvaru vašich zad a jsou velmi pohodlné. Ochrání Vás tak nejen při pádu na zledovatělém podkladu, ale např. i při nárazu do stromu. Tvrdé (skořepinové) mají vnější tvrdou polypropylenovou skořepinu, která je z důvodu lepší pohyblivosti rozdělena do několika částí a vnitřní měkkou stranou, která Vám zajistí pohodlí při nošení. Tento typ páteřáků je vhodný na větší ostré nárazy (např. pád na hranu ve snowparku, nebo ostrý výčnělek při freeridu. Oba typy nabízí podobnou míru ochrany páteře. Při výběru tak jde spíše o otázku osobních preferencí.

×

Splátková kalkulačka ESSOX