Jak vybrat lyžařské hůlky

Jedním z hlavních rozdílů ve sjezdových holích je druh materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. To může být buď hliníková slitina, kompozit, nebo karbon. Stejně tak rozdílný je materiál, ze kterého je vyrobeno madlo.

Dalším důležitým rozdílem je velikost talířků, kdy malé talířky jsou vhodné na běžné lyžování, a na svahu Vám nijak nezavazí. V prašanu by Vám však malé talířky byly k ničemu a do sněhu by se bořily. Zde se volí větší, prašanové, které při běžném lyžování nemají žádný význam, naopak, spíše zavazí, ale na freeride jsou ideální právě proto, že se tolik neboří. Výhodou je, že u většiny holí se talířky dají snadno vyměnit.

Hůlky na lyže dále můžete zakoupit i v teleskopické variantě, kde je velkou výhodou nastavitelná délka a tím větší variabilita. Tuto funkci oceníte hlavně u dětských holí, které porostou s Vašimi ratolestmi a nebudete tak muset každý rok kupovat nové. Pokud se jedná o teleskopické hole pro dospělé, ty většinou najdete spíš ve variantě na skialp, kdy oceníte nastavení délky např. v případě potřeby traverzování. Tento typ holí má navíc ze stejného důvodu i prodlouženou rukojeť.

Při výběru správné délky holí se používá výpočet, který vychází z výšky lyžaře vynásobené koeficientem 0,7 (tedy např. lyžař s výškou 185 cm x 0,7 by měl mít hole dlouhé 130 cm). Výsledek pak zaokrouhlíte na nejbližší vyráběnou délku, která v je v případě lyžařských holí po 5 cm. Pokud máte možnost si sjezdové hole vyzkoušet naživo, doporučujeme postavit hůlku kolmo k zemi talířkem nahoru a při jejím uchopení těsně pod talířkem by měla ruka v lokti svírat pravý úhel – pak je délka hůlek optimální.

×

Splátková kalkulačka ESSOX