Jak vybrat lyžařskou helmu

Při výběru lyžařské helmy byste neměli vybírat jen podle značky a designu. Hlavním kritériem by měla být požadovaná funkčnost.
Helmy lze rozdělit na dospělé unisexové a dámské a dětské. Dalším rozlišením jsou helmy s „pevnými uchy“ (celoskeletové) a s „měkkými uchy“ (freeridové). Celoskeletové helmy jsou bezpečnější, protože částečně chrání čelist. Freeridové helmy jsou zpravidla pohodlnější.

Číslování velikosti odpovídá obvodu hlavy v centimentrech. Některé helmy mají utahovací systém, tzv. „kolečko“. Helmy se ale mohou lišit svým tvarováním – tvarem, hloubkou, polstrováním, materiály skeletu.

Helma by měla na hlavě příjemně sedět, nesmí nikde tlačit. Pokud nebudete helmu zapínat, nemělo by docházet k příliš volným pohybům směrem dopředu/dozadu ani do stran.

Při výběru helem byste měli brát v úvahu možnou kompatibilitu s lyžařskými brýlemi. Brýle by měly vyplnit prostor mezi čelní hranou helmy, nosem a měly by přiléhat až k ušním dílům helmy. Brýle by neměly nikde odstávat, jinak bude docházet k jejich rosení. Na trhu existují i helmy, které mají integrovaný štít, sloužící jako brýle.

Dalšími důležitými atributy helem je jejich hmotnost a možnosti odvětrávání.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX