Jak vybrat sjezdové lyže

Při výběru sjezdových lyží si musíte odpovědět na několik otázek: Kolik toho na lyžích umím? Chci se něco přiučit? Jak jsem na tom pohybově a fyzicky? V jakém terénu budu převážně jezdit? Jaké jsou mé ambice a cíle? Jak dlouho budu chtít na těchto lyžích lyžovat? V některých případech je těžké na otázky odpovědět, ale odpovědi by měly být vždy upřímné, neboť vy na těch lyžích budete jezdit.

Výška a váha lyžaře

Pokud se budeme vyhýbat extrémům, tak obecně platí, že lehčí lyžař (pokud nejezdí velmi dobře a rychle), produkuje menší síly přenášené na lyže a budou mu tak vyhovovat lyže spíše kratší a měkčí.

Hůře na tom je těžká váha a vysoký lyžař, který na lyže působí velkou sílou. Ten při stejných rychlostech zatěžuje lyže daleko více, než lyžař malý a lehký. V tomto případě je potřeba sáhnout po lyžích delších a tvrdších. Dalším faktorem je také životnost lyže, kdy těžký lyžař „unaví“ měkké lyže mnohem rychleji. Tvrdší lyže si tak uchová své vlastnosti mnohem déle.

Terén

Lyže na sjezdovku – toto je nejčastější volba lyží v našich podmínkách. Takovéto lyže by si měli rozhodně vybírat méně zdatní lyžaři. Víceméně všechny lyže pro začátečníky jsou si velmi podobné. Teprve až lyžařsky vyrostete, budete si vybrat z lyží vysněných – sportovních či lyží pro freeride, freestyle a podobně. Pokud je vaše lyžařská zdatnost a fyzická kondice na vyšší úrovni, vybírejte z lyží více či méně sportovních. Dobrý lyžař by měl vybírat mezi lyžemi delšími a tvrdšími. U nás jsou velmi populární lyže tzv. slalomky. Jejich výrazně vykrojený tvar umožňuje snadné krájení oblouku a velkou obratnost. Naopak je taková lyže nestabilní ve vyšší rychlosti a přímé jízdě. Dobrou variantou by mohly být lyže univerzální - allmountain, které už dnes disponují podobnou tvrdostí a krojením v přední části lyže, ale méně vykrojená patka a širší střed přidávají na stabilitě a možnosti projíždění delších a rychlejších oblouků. Na opačném konci se nacházení lyže na dlouhý oblouk (komerční obřačky), které k zahájení oblouku vyžadují vyšší rychlost a jsou stabilní ve vysoké rychlosti.

Šířka lyží – šířky středu lyží se pohybují od 66mm výše. Za univerzální lyže můžeme brát lyže se šířkou středu 70-80mm. Obecně platí, že čím užší je lyže, tím rychlejší je přehranění a lyže je více obratná. Čím je lyže širší, tím nabírá na univerzálnosti (do 80mm) a je stabilnější a příjemnější na neupravené sjezdovce. Čím širší lyže(nad 80mm) tím lépe se budou chovat mimo sjezdovku ve volném terému. Při pohledu na parametry lyží je také třeba sledovat rozměry špička, střed, pata. Čím širší je špička, tím rychleji lyže reaguje na změnu směru a rychleji začne zatáčet. Čím širší je patka lyže, tím více bude lyže „kousavá“ a bude vás déle držet v oblouku. Pro smýkaný oblouk doporučujeme lyže s malým krojením.

Délka lyží – hraje poměrně velkou váhu při výběru lyží, protože dokáže proměnit charakter lyže samotné, kdy například dlouhé slalomky (170cm) se už budou chovat jako dobré univerzály. Obecně lze říci, že začátečník a mírně pokročilý by mě volit lyže kratší (po bradu), aby byly lehké, snadno ovladatelné a dobře točivé. Pokročilý by měl sáhnout po lyžích o něco delších (přibližně po nos). Lyže delší jak 180cm budou vhodné pro opravdu zkušeného jezdce a pro rychlou jízdu. V dnešní době si ale musíme dát pozor na velký trend rockeru, který zkracuje délku přilnavosti hran ke sněhu. Tím pádem můžeme vybírat z lyží o něco delších. Pokud bude lyžař jezdit pomaleji v krátkém oblouku, doporučujeme lyže kratší. Naopak pro rychlou jízdu v delším oblouku vybírejte lyže delší.

Lyže na sjezdovku i do terénu – takzvané Allmountain lyže jsou čím dál tím více populární variantou pro celodenní lyžování. Úzké lyže vyloženě na sjezdovku (slalomky) mohou být v odpoledních hodinách či při nepříznivých podmínkách velice kousavé a nepohodlné. Naopak právě širší (74-90mm) allmountainy jsou velmi

×

Splátková kalkulačka ESSOX